21/05/2015

ÅRETS RESTAURANT i NORDEN – KOKS, Torshavn

PRESSEINFO
www.thenordicprize.org

 

ÅRETS RESTAURANT i NORDEN
THE NORDIC PRIZE uddelt i aftes på ved en galla fest NOMA :

 

KOKS,  Torshavn

 

Den færøske restaurant fortsatte dermed sit enestående  karriereforløb på den nordiske restaurantscene, en scene der også får europæiske gastronomiske eksperter til at spærre øjnene op.

 

I et nomineringsfelt bestående af fremragende nordiske kollegaer som Ylajali, Oslo(* stjerne), Esperanto, Stockholm(*stjerne), Marchal, København(*stjerne) og Ask, Helsinki(*stjerne) løb KOKS med juryens stemmer.

 

Prisen, designet af Lisbeth van Deurs, blev overrakt på Noma i overværelse af repræsentanter for de nordiske juryer og nominerede restauranter samt The Nordic Prize sponsorer Naturmælk, Unika og HKI Ost.

 

Tidligere års vindere har været Noma, Geranium, Henne Kirkeby Kro, Maaemo og Mathias Dahlgren.

 

66 BEST RESTAURANTS – NORDIC COUNTRIES.

Den nye udgave 2015 blev ligeledes præsenteret på NIOMA i går. Det er den mest komplette guide og rankingliste over de nordiske landes eliterestauranter.

 

Kan bestilles på booksforcooks.dk eller som app fra 1 juni 2015.05.20

 

—–

 

TALE på NOMA
The Nordic Prize galla v Bent Christensen.
20 maj 2015.

 

 

Det er en stor fornøjelse at byde alle i lokalet velkommen til kåringen af Årets Restaurant i Norden 2014, det gælder naturligvis især de nominerede, men også sponsorerne for The Nordic Prize, Unika, Naturmælk, HKI OST og Booksforcooks, der sikrer The Nordic Prize sin fortsatte eksistens.

 

Det er jo et event, hvor det på en eller anden måde hvert år bliver sværere og sværere at finde frem til vinderen.

 

Det er selvfølgelig i sin substans en glædelig situation, da det er det eksorbitant høje kvalitetsniveau på den nordiske restaurantscene, der er skyld i denne situation.

 

Da Rene i 2010 spurgte mig, om ikke tiden var inde til at kåre Årets vinder på den nordiske restaurantscene blev ideen med nogen tøven iværksat. Man kan sige at det nordiske grundlag i kommunikation og samarbejde nu skulle stå stå sin prøve, en prøve som jeg vel ikke kan bekræftet er lykkedes fuldt ud.

 

Det har været kontrapunktisk at opleve den glæde for initiativet, der fra alle sider blev vist, men at få de lokale juryer op at stå og fungere som en vigtig del af det nordiske samarbejde har været en vanskelig opgave

 

Det har vist, at der er meget store forskelle i opfattelsen af den enkelte lands indsats. Senest har vi i 2014 måttet konstatere at Island ikke har ment at kunne deltage med en jury ej heller anden form for indsats, og den finske jury er også gået i dvale, hvorfor vi i stedet  kan glæde os over at en nyt nordisk område fik råderum. North Atlantic som dækker både Færøerne, Island og Grønland.

 

En aflægger af THE NORDIC PRIZE samarbejdet har været tilblivelsen af en nordisk guide kaldet 66 Best Nordic, som både i guideform og app har vist sin levedygtighed i det europæiske farvand i højere grad end i det nordiske.  I Norden har guiden de fleste brugere i Norge og Danmark og North Atlantic.

 

I Norden er der for nylig kommet en kollega til, der i sin info fortæller, at det er Nordens førende restaurantguide.

 

Uden at det skal lyde som brødnid, må jeg blot konstatere, at den svenske guide hviler på et svensk grundlag, hvor 66 guiden hviler på flere ben bl.a. de forskellige regionale guider der klassificerer restauranter, jeg tænker på Michelin, World 50, White Guide Sverige, Vinforum Norge og Den danske Spiseguide. Summen af deres værdier suppleret med enkelte landejuryers indstillinger skaber et solidt troværdigt fundament.

 

Et eksempel fra årets 2 nordiske guider:

Blandt de 13 bedst rangerede restauranter i Norden har den svenske guide fundet frem til 9 svenske, 1 norsk og 3 danske.

”66 Best Restaurants-Nordic” har fundet 6 svenske, 5 danske og 2 norske.  Jeg lader lige resultatet bundfælde sig..

 

Tilbage til aftenens clou kåringen af Årets restaurant, hvor de nominerede er Ask, Ylajali, Koks, Marchal og Esperanto. Tillykke med nomineringen.

 

Alle har præsteret og alle nomineringsaftener har haft jurybesøg. Oplevelserne har vist at det ny-nordiske køkken står stærkt, og at kreativiteten ikke er en mangelvare.

 

Skulle der fra juryside komme en jurykommentar må det være at indsatserne for at præstere det ypperste på dagen, viste et forskelligartet ambitionsniveau, og måske er det her de største forskelligheder blev oplevet .

 

Årets Restaurant er et billede af en restaurant med alle de aspekter, der kommer til udtryk som restaurant, hvor det ikke bare er maden, drikkene eller servicen der selvstændigt skaffer en vinder. Men når alle aspekter er  bedømt fandt vi i år en vinder, der fremstod som en sikker vinder”.

 

Til at afsløre Årets Restaurant beder jeg aftenen SPONSOR Leif Friis Jørgensen fra NATURMÆLK om at træde frem og foretage det videre fornødne.

 

Årets Restaurant i Norden 2014 : KOKS, Torshavn, North Atlantic

 

Poul Andrias Ziska og Karin Visth modtog prisen på Koks vegne.